Malaysia-Britain Setuju Teruskan Kerjasama Bidang Pendidikan Tinggi
13 April 2012
SEMENYIH, 13 April (Bernama) -- Malaysia dan Britain hari ini bersetuju meneruskan kerjasama dalam bidang pendidikan tinggi dan beberapa cabang lain termasuk penyelidikan dan inovasi.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Menteri Universiti dan Sains Britain, David Willetts menandatangani Kenyataan Bersama Malaysia-United Kingdom Mengenai Pendidikan Tinggi dan Kemahiran di University of Nottingham kampus Malaysia di sini Khamis.

Kedua-dua pihak berikar meneruskan sokongan untuk menjadi rakan perkongsian sedang memuncul dalam konteks memorandum persefahaman dan menimbang kerjasama dalam beberapa cabang tambahan termasuk pendidikan tinggi, penyelidikan dan inovasi dan skim baharu biasiswa.

Malaysia dan Britain pada awalnya telah memeterai memorandum persefahaman dalam bidang pendidikan pada 2007.

Ketika ini, terdapat 14,528 pelajar Malaysia menuntut di Britain dengan 11,074 daripada mereka membiayai sendiri pengajian mereka manakala 3,454 adalah pelajar tajaan kerajaan.

Dalam pada itu, seramai 1,441 pelajar Britain mengikuti pengajan di Malaysia dengan 1,422 daripada mereka di institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) dan 19 di institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

-- BERNAMA