BIASISWA

BIASISWA BIASISWA YAYASAN SARAWAK TUN TAIB
Tujuan
  • Sebagai menghargai sumbangan Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sarawak, Tun Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud, dalam pembangunan pendidikan tinggi di negeri ini terutamanya dalam penubuhan institusi pengajian tinggi seperti Curtin University, Swinburne University, Kolej Laila Taib dan sebagainya.
  • Menyediakan pembiayaan kepada pelajar cemerlang dalam pengajian masing-masing.
  • Memastikan pelajar dapat berkhidmat dalam sektor awam selaras dengan keperluan Kerajaan Negeri Sarawak.
  • Menyediakan pembiayaan kepada pasca-siswazah menjalankan penyelidikan dalam bidang dan pengkhususan yang diperlukan oleh Kerajaan Negeri Sarawak.
Syarat
  • Peringkat Ijazah Pertama:
    • Melanjutkan pengajian di Curtin University Malaysia, Swinburne University of Technology Sarawak, University College of Technology Sarawak, Universiti Teknologi MARA Kampus Samarahan dan Universiti Malaysia Sarawak.
    • Borang permohonan boleh didapati di universiti masing-masing.
    • Permohonan dibuka setahun sekali dan akan diumumkan oleh pihak universiti.
  • Peringkat Ijazah Lanjutan:
    • Peringkat Sarjana dan PhD dengan penyelidikan sahaja.
    • Berdasarkan senarai kursus yang ditawarkan sahaja.
    • Mengikuti pengajian di dalam atau luar negara secara sepenuh masa.
    • Permohonan dibuka sepanjang tahun.
  • Ijazah Sarjana Muda:
    Elaun Sara hidup, Penginapan, Elaun Buku/Perkakas, Tiket Penerbangan dan Pengangkutan, Tesis, Amali & Komputer
  • Ijazah Lanjutan (Sarjana, PhD & Kepakaran):
    Elaun Sara Hidup (bulanan), Elaun Penginapan (bulanan), Elaun Buku (Setahun), Elaun Alat Perkakas (Setahun), Elaun Tesis (Sekali Sepanjang Pengajian), Elaun Penempatan (Sekali sepanjang pengajian) & Tiket Penerbangan
Permohonan

BIASISWA YAYASAN BIASISWA SARAWAK TUNKU ABDUL RAHMAN (YBSTAR)
Tujuan
  • Hadiah biasiswa kepada pelajar yang cemerlang daripada Kerajaan Negeri Sarawak.
Syarat
  • Warganegara Malaysia dengan keutamaan kepada anak Sarawak.
  • Mengikuti pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda, Sarjana, Kedoktoran dan Kepakaran.
  • Pencapaian cemerlang dalam bidang akademik dan aktif kegiatan ko-korikulum.
  • Tawaran permohonan diiklankan di akhbar tempatan bersama-sama dengan senarai kursus yang disyorkan oleh Lembaga Amanah.
  • Menghadiri dan lulus sesi temuduga pada tarikh dan masa yang ditetapkan..
  • Ijazah Sarjana Muda:
    Yuran Pengajian, Elaun Sara Hidup, Elaun Buku, Elaun Kertas Projek, Elaun Alat Perkakas, Elaun Latihan Amali, Elaun Latihan Ilmiah/Tesis & Tiket Penerbangan.
  • Ijazah Lanjutan (Sarjana, PhD & Kepakaran):
    Yuran Pengajian, Elaun Sara Hidup, Elaun Buku, Elaun Alat Perkakas, Elaun Latihan Tesis, Elaun Pengajian Akhir & Tiket Penerbangan.
  • Tiket penerbangan pergi-balik (sekali setahun dalam negara dan sekali sepanjang kursus untuk luar negara).

BIASISWA BIASISWA TEMPATAN
Tujuan
  • Terbuka untuk pelajar Sekolah Menengah sahaja dan keutamaan kepada pelajar dalam Tingkatan Dua (2)
Syarat
  • Pelajar kelahiran Sarawak yang bermastatuin tetap di Sarawak.
  • Pelajar miskin yang Ketua Isi Rumah (KIR) berdaftar dengan eKasih dan disahkan status MISKIN atau MISKIN TEGAR sahaja.
  • Pelajar BUKAN penerima apa-apa biasiswa atau bantuan berbentuk kewangan daripada mana-mana pihak.
  • Pelajar tidak mempunyai masalah disiplin di sekolah.
  • Senarai perakuan pelajar yang layak daripada pejabat Daerah akan diserahkan ke Yayasan Sarawak untuk pertimbangan kelulusan.
Bantuan
  • Bayaran tunai ke akaun pelajar setahun berdasarkan kadar berikut:
    • Tingkatan 2–3            : RM300.00
    • Tingkatan 4–5            : RM400.00
    • Tingkatan 6B – 6A     : RM500.00
Permohonan
  • Borang permohonan boleh didapati di sekolah masing-masing.

BIASISWA SKIM PENDAHULUAN PELAJARAN DAN TEKNIKAL
Tujuan
  • Untuk membantu kos pelajar di peringkat awal yang ditawarkan melanjut pengajian ke Institusi Pengajian Tinggi Awam, Kolej Matrikulasi anjuran Kementerian Pendidikan Malaysia dan Institusi Latihan Kemahiran/Teknikal anjuran kerajaan.
Syarat
  • Terbuka kepada pelajar yang berada di semester satu (1) sahaja.
  • Mengikuti pengajian peringkat Matrikulasi/Asasi, Diploma, Ijazah Pertama di Institusi Pengajian Tinggi Awam.
  • Mengikuti latihan di Intitusi Latihan Kemahiran/Teknikal anjuran kerajaan.
  • Pendapatan perkapita keluarga dibawah RM1,000.00 sebulan.
  • Kelulusan tertakluk kepada peruntukan semasa.
Bantuan
  • Bayaran sekali berjumlah RM700.00 (Sarawak) dan RM1,000.00 (luar Sarawak) dan tiada pembayaran balik.

paybil mobile web