Perutusan

Kata-Kata Aluan Pengerusi Yayasan Sarawak

Assalamu'alaikum dan Salam Sejahtera;

Yayasan Sarawak merupakan satu agensi kerajaan yang terpenting di negeri ini dalam usaha menyumbang ke arah pembangunan pendidikan. Justeru itu, program-program serta skim-skim bantuan yang ditaja dan dikelola adalah bermatlamatkan pembangunan pendidikan. Seterusnya ia menjurus kepada pembangunan sumber manusia di negeri ini khasnya dan negara amnya.

Dalam hal ini, penyebaran maklumat berkenaan program-program dan skim-skim ini haruslah berkesan. Ianya harus mempunyai jangkauan sebeberapa jauh dan luas yang boleh. Pada zaman IT ini, kemudahan penyebaran maklumat tidak seharusnya menimbulkan masalah. Kita disajikan dengan pelbagai media, daripada media massa, elektronik dan kini internet.

Saya amat berbangga dengan usaha pihak pengurusan Yayasan Sarawak membangunkan homepage ini. Homepage ini merupakaan satu kemajuan di dalam usaha Yayasan Sarawak menyebarkan maklumat di samping merapatkan hubungan dengan pelanggannya. Adalah menjadi harapan saya agar hasil usaha ini dapat dimanfaatkan oleh orang ramai, terutama sekali para pelajar.

Dalam pada itu, saya amat yakin Yayasan Sarawak akan terus berusaha untuk mempelbagaikan skim-skim bantuan pendidikan agar ianya dapat memenuhi keperluan pendidikan di negeri ini.

Sekian, terima kasih.

YAB TAN SRI DATUK AMAR HAJI ADENAN BIN HAJI SATEM
Ketua Menteri Sarawak
merangkap Pengerusi Yayasan Sarawak

Kata-Kata Aluan Pengarah Yayasan Sarawak

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabaraktuh dan Salam Sejahtera;

Melalui laman web ini, pelbagai maklumat telah kami sediakan untuk kemudahan umum. Di samping penyaluran maklumat melalui buletin, brosur, pameran dan sebagainya, kami berpendapat bahawa laman web ini akan dapat memberi maklumat pada bila-bila masa tanpa had dan batas sempadan sesuai dengan perkembangan teknologi maklumat masakini.

Yayasan Sarawak akan berusaha untuk menyediakan maklumat yang tepat dan terkini kepada pelanggannya supaya mereka dapat mengetahui tentang program-program pendidikan yang telah disediakan dan juga tentang peranan serta tanggungjawab Yayasan Sarawak.

Adalah menjadi azam saya dan warga Yayasan Sarawak keseluruhannya untuk menjadikan Yayasan Sarawak sebuah organisasi yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Sebagai sebuah organisasi yang berteraskan perkhidmatan atau "service-oriented", Yayasan Sarawak akan sentiasa berusaha untuk meningkatkan mutu perkhidmatannya kepada semua pelanggannya.

Semoga maklumat yang ada di laman web ini akan dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh pelanggan kami.

Sekian, terima kasih

YBhg Datu Haji Mohamad Abu Bakar bin Marzuki