PROGRAM KERJASAMA DENGAN JABATAN PELAJARAN NEGERI SARAWAK

Nama Skim PROGRAM KERJASAMA YAYASAN SARAWAK DENGAN JPNS
Tujuan Untuk memangkin pendidikan di Sarawak ke tahap yang cemerlang.
Bantuan
  • Menyedia perkhidmatan dan latihan yang sesuai secara kerjasama dengan Jabatan Pelajaran Negeri Sarawak.
  • Menyediakan peruntukan untuk perlaksanaan program dan aktiviti serta pembelian bahan pengajaran-pembelajaran.

Nama Skim PROGRAM BANTUAN BUKU BACAAN
Tujuan Menggalakkan pelajar membina tabiat membaca secara berstruktur dalam pelbagai disiplin ilmu khususnya dalam bidang Sains, Matematik dan Bahasa Inggeris.
Bantuan
  • Membiayai pembelian buku-buku bacaan untuk diedarkan ke Sekolah Rendah di Sarawak.

Nama Skim PROGRAM ‘KEMASAINS’
Tujuan
  • Menangani 30% - 35% murid sekolah rendah yang berprestasi sederhana dan pinggiran (Galus atau gagal lulus) dalam subjek Sains, tetapi berpotensi lulus dengan cemerlang.
  • Menanamkan minat dan kesedaran yang tinggi dalam kalangan murid dan masyarakat (ibubapa) tentang pentingnya dan kebolehbelajaran mata pelajaran Sains agar mereka menggemarinya.

Nama Skim PROJEK HIPERS (HIGH PERFORMANCE RURAL STUDENTS)
Tujuan Meningkatkan prestasi akademik pelajar Sekolah Rendah dan Menengah di luar bandar.
Bantuan
  • Pembiayaan kelas tuisyen.
  • Pembiayaan bengkel pembelajaran.
  • Bantuan alat tulis dan bahan pengajaran dan pembelajaran.