Pendidikan Komuniti

• SKIM PELAJAR CEMERLANG TABUNG AMANAH BAKUN

ANUGERAH KHAS KETUA MENTERI SARAWAK

Tujuan

• Anugerah Khas Ketua Menteri Sarawak diperkenalkan oleh Yayasan Sarawak khusus untuk memberikan pengiktirafan kepada pihak pentadbiran sekolah, guru-guru dan pelajar yang telah menunjukkan kecemerlangan berterusan serta sumbangan bernilai dalam semua bidang, baik dari segi peningkatan akademik atau bukan akademik, sekaligus berjaya mengharumkan nama sekolah mereka sama ada di peringkat negeri mahupun di peringkat kebangsaan.

• Setiap tahun Anugerah Khas Ketua Menteri Sarawak akan menyaksikan penerima bagi 19 buah kategori yang telah ditetapkan. Pemilihan para penerima telah ditentukan oleh sebuah Jawatankuasa Khas yang dianggotai oleh pihak pengurusan Yayasan Sarawak dan Jabatan Pelajaran Negeri Sarawak.

Syarat

• Kategori Guru & Pelajar: Pencalonan dibuat oleh sekolah dan pemilihan akhir dibuat oleh Jabatan Pelajaran Negeri Sarawak.
  • Kategori Guru Besar & Pengetua: Pemilihan dibuat oleh Jabatan Pelajaran Negeri Sarawak.
  • Kategori Sekolah: Pemilihan dibuat oleh Jabatan Pelajaran Negeri Sarawak.

SKIM HADIAH PELAJAR CEMERLANG

Tujuan

• Insentif kepada pelajar yang telah mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan awam.
  • Menggalakkan pelajar berusaha dengan gigih untuk mencapai kecemerlangan akademik.

Syarat

Kriteria kelayakan penerima hadiah dilakukan dengan kerjasama Jabatan Pelajaran Negeri Sarawak.

Bantuan

• Hadiah dalam bentuk Sijil Simpanan Premium BSN dengan amaun seperti berikut:

UPSR    : RM100.00
PMR       : RM200.00
SPM       : RM500.00
STPM    : RM700.00

SKIM PELAJAR CEMERLANG TABUNG AMANAH BAKUN

Tujuan

• Untuk memberi insentif kepada pelajar yang telah mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan awam.
  • Untuk menggalakkan para pelajar supaya berusaha dengan gigih mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik.

Syarat

• Senarai nama diperolehi daripada pihak sekolah dan Jabatan Pelajaran Daerah Belaga.

Bantuan

• Hadiah dalam bentuk Sijil Simpanan Premium BSN dengan amaun seperti berikut:

UPSR (4A 1B)                            : RM100.00
PMR (10 Pelajar Terbaik)        : RM200.00