BIASISWA PENDIDIKAN

SKIM BIASISWA TEMPATAN

Tujuan

Disediakan kepada pelajar peringkat Sekolah Menengah di Negeri Sarawak yang tiada kemampuan untuk membiayai persekolahan mereka supaya membolehkan mereka meneruskan persekolahan serta menggalakkan mereka mempertingkatkan prestasi akademik.

Syarat

• Permohonan adalah melalui sekolah dan akan di senarai tapis oleh Jabatan Pelajaran Negeri Sarawak (JPNS).

Bantuan

• Bayaran tunai ke akaun pelajar setahun berdasarkan kadar berikut:

Tingkatan 2–3            : RM300.00
Tingkatan 4–5            : RM400.00
Tingkatan 6B – 6A     : RM500.00

SKIM BIASISWA PROGRAM PERTUKARAN PELAJAR

Tujuan

Skim yang bertujuan meningkatkan semangat 1 Malaysia ini melibatkan penajaan dan penghantaran pelajar yang cemerlang ke Tingkatan Satu dan Tingkatan Empat di:

• Sekolah Berasrama Penuh/Sekolah Berprestasi Tinggi di Semenanjung Malaysia.
  • Sekolah-sekolah yang terpilih di Negeri Sarawak bagi pelajar dari Sabah dan Semenanjung.
  • Sekolah-sekolah yang terpilih di Negeri Sabah bagi pelajar dari Sarawak di bawah tajaan Yayasan Sabah.

Syarat

• Pendaftaran ke Sekolah Berasrama Penuh/Sekolah Berprestasi Tinggi melalui sekolah.
  • Mendapat keputusan 5A (UPSR) & 8A (PMR).
  • Kelulusan daripada Kementerian Pelajaran Malaysia.
  • Memohon tajaan biasiswa daripada Yayasan Sarawak.
  • Mengisi dengan lengkap borang permohonan YS/PPP/07 (Pindaan 1/2007).

Bantuan

• Yuran, buku dan alatulis serta elaun wang saku termasuk pakaian seragam beruniform.
  • Tiket penerbangan pergi-balik setiap tahun.

GERAN BANTUAN MATRIKULASI

Tujuan

Bantuan awal kewangan kepada pelajar matirkulasi sebelum menerima wang Biasiswa daripada Kementerian Pelajaran Malaysia.

Syarat

• Mendapat tawaran daripada Kolej Matrikulasi anjuran Kementerian Pelajaran Malaysia.
  • Mengisi dengan lengkap borang permohonan YS/17/2000 dan tertakluk kepada peruntukan.

Bantuan

• Geran antara RM500.00 - RM1,000.00 tertakluk kepada kelulusan berdasarkan pendapatan perkapita keluarga untuk sekali sepanjang pengajian sahaja.

SKIM BIASISWA BESTARI YAYASAN SARAWAK

Tujuan

Sebagai usaha untuk menggalakkan pelajar melanjutkan pengajian dalam bidang Kejuruteraan sahaja.

Syarat

• Terbuka  kepada anak Sarawak yang cemerlang dalam akademik.
  • Mempunyai sifat kepimpinan yang tinggi dan aktif dalam aktiviti ko-kurikulum.
  • Mengikuti pengajian di Swinburne University of Technology Sarawak Campus dan Curtin University of Technology Miri Campus sahaja.

Bantuan

• Yuran pengajian, sara hidup, pengangkutan, bantuan buku, tesis dan komputer.

SKIM YAYASAN BIASISWA SARAWAK TUNKU ABDUL RAHMAN

Tujuan

Pemberian biasiswa kepada para pelajar yang cemerlang dan mengikuti pengajian Ijazah Pertama di Institusi Pengajian Tinggi dalam negara dan Ijazah Lanjutan di dalam dan luar negara.

Syarat

• Terbuka kepada warganegara Malaysia dengan keutamaan kepada anak Negeri Sarawak.
  • Pelajar yang mencapai kejayaan cemerlang dalam bidang akademik serta aktif dalam kegiatan ko-korikulum.
  • Pengajian pada peringkat Ijazah Sarjana Muda, Sarjana, Kedoktoran dan Kepakaran.
  • Mengikuti kursus yang disyorkan oleh Lembaga Amanah dan lulus temuduga.
  • Tawaran permohonan akan diiklankan di dalam akhbar tempatan.
  • Mengisi dengan lengkap borang permohonan YBSTAR/1/2010.

Bantuan

• Ijazah Sarjana Muda: Elaun Sara Hidup, Elaun Buku, Elaun Kertas Projek, Elaun Alat Perkakas, Elaun Latihan Amali, Elaun Latihan Ilmiah/Tesis & Tiket Penerbangan.
  • Ijazah Lanjutan (Sarjana, PhD & Kepakaran):  Elaun Sara Hidup, Elaun Buku, Elaun Alat Perkakas, Elaun Latihan Tesis, Elaun Pengajian Akhir & Tiket Penerbangan.
  • Tiket penerbangan pergi-balik (sekali setahun dalam negara dan sekali sepanjang kursus untuk luar negara).

SKIM BIASISWA TABUNG AMANAH BAKUN

Tujuan

Untuk memberi bantuan kepada pelajar yang berasal dari Daerah Belaga dan layak melanjutkan pengajian ke Insititusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta di dalam negara.

Syarat

• Latar belakang sosio ekonomi dan mendapat tawaran di Institusi Pengajian Tinggi.
  • Mengisi dengan lengkap borang permohonan BCT/1.

Bantuan

• Biasiswa – Peringkat Sijil hingga Ijazah Sarjana Muda.
  • Pinjaman – Ijazah Sarjana hingga PhD, dengan seorang (1) penjamin dengan amaun pinjaman untuk yuran pengajian sahaja.

SKIM BIASISWA PERINGKAT SEKOLAH TABUNG AMANAH BAKUN

Tujuan

Untuk memberi bantuan kepada pelajar Sekolah Rendah dan Menengah yang berasal dari Daerah Belaga.

Syarat

• Pendapatan ibubapa tidak lebih RM800.00 sebulan bagi yang tinggal di Daerah Belaga.
  • Pendapatan ibubapa tidak lebih RM1,500.00 sebulan bagi yang tinggal di luar Daerah Belaga.
  • Mengisi dengan lengkap borang permohonan BCT/2.

Bantuan

• Biasiswa sekali setahun dengan amaun yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Pendidikan Tabung Amanah Bakun.