Untuk
Sarawak Crest

Program dan Bantuan

Tujuan
  • Skim yang bertujuan mewujudkan integrasi nasional antara Semenanjung, Sarawak dan Sabah. Skim ini melibatkan penajaan dan penghantaran pelajar yang cemerlang ke Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 di:
    • Sekolah Berasrama Penuh/Sekolah Berprestasi Tinggi serta Kolej Permata Pintar di Semenanjung Malaysia.
    • Sekolah-sekolah yang terpilih di Negeri Sarawak bagi pelajar dari Sabah dan Semenanjung.
    • Sekolah-sekolah yang terpilih di Negeri Sabah dan WP Labuan bagi pelajar dari Sarawak di bawah tajaan Yayasan Sabah.
Syarat
  • Mendapat tempat di Sekolah Berasrama Penuh/Sekolah Berprestasi Tinggi atau Kolej Permata Pintar Negara.
  • Menduduki peperiksaan awam disekolah-sekolah kerajaan atau bantuan kerajaan di negeri Sarawak.
  • Mendapat keputusan cemerlang UPSR atau PT3
  • Pelajar dari Sabah dipilih oleh Yayasan Sabah.
  • Keutamaan kepada pelajar dari keluarga kurang berada.
Bantuan
  • Yuran, buku dan alatulis serta elaun wang saku termasuk pakaian seragam sekolah/pakaian wajib yang dikenakan.
  • Tiket penerbangan pergi-balik setiap tahun.
Tujuan
  • Program Kemasyarakatan bagi membantu dan menyedarkan masyarakat agar mengutamakan pendidikan sebagai pemangkin pembangunan keluarga. Kumpulan sasaran adalah:
    • Pelajar Sekolah Rendah dan Menengah.
    • Ibu bapa, Belia lepasan sekolah & Pemimpin masyarakat.
Komponen Program
  • Seminar Kecemerlangan Keibubapaan.
  • Seminar Kesedaran Pendidikan.
  • Ceramah motivasi dan akademik
  • Sesi Dialog bersama pelajar dan komuniti
  • Permainan dan khidmat masyarakat
Perlaksanaan Program
  • Melalui kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri, Pejabat Pendidikan Dareah, Pejabat Residen dan Pejabat Daerah.
Tujuan
  • Meringankan bebanan kewangan ibubapa dalam menyediakan keperluan persekolahan anak-anak.
Syarat
  • Terbuka kepada semua murid yang layak berdasarkan data e-Kasih
  • Murid Tahun 1 dan Tingkatan 1
  • Murid berkeperluan khas (OKU)
  • Murid-murid Penan
  • Disahkan oleh Focus Group Daerah
Bantuan
  • Baucer bernilai RM200.00 unuk membeli pakaian seragam sekolah, kasut dan beg di kedai-kedai yang terlibat.
Permohonan
  • Pihak sekolah mengenalpasti pelajar yang layak, disalurkan melalui Pejabat Pendidikan Daerah untuk dibentang dan disahkan oleh Focus Group Daerah. Senarai dihantar melalui Pejabt Residen untuk dipertimbangkan Yayasan Sarawak.
Tujuan
  • Inisiatif perintis Kerajaan Sarawak untuk mensejahterakan dan meringankan beban rakyat, khususnya yang berpendapatan rendah di bandar-bandar utama.
  • Memudahkan anak-anak ke sekolah dengan menaiki bas percuma mengikut waktu dan jadual perjalanan bas selain dapat membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas di kawasan bandar.
  • Bandaraya Kuching telah dipilih sebagai percubaan dan akan diperluaskan ke bandar-bandar lain yang mempunyai kepadatan penduduk yang tinggi terutama Bintulu, Miri dan Sibu.
Perlaksanaan
  • Terbuka kepada semua pelajar di sekolah terlibat.
  • Perkhidmatan ini berdasarkan konsep ‘hop-on hop-off’’.
Senarai Sekolah Terlibat
  • SJK (C) Sungai Apong, SJK Chung Hua Kuching, SK Gita, SK Matang Jaya, SK Merpati Jepang, SK Petra Jaya, SK Rakyat Jalan Haji Bolhasan, SK Semariang, SK Semerah Padi, SK St. Andrew (M), SK Tabuan, SK Tabuan Hilir, SMK Bako, SMK Bandar Semariang, SMK Batu Kawa, SMK Jalan Arang, SMK Kuching High, SMK Matang Hilir, SMK Matang Jaya, SMK Pending, SMK Petra Jaya, SMK Santubong, SMK Semerah Padi, SMK Seri Setia, SMK St. Joseph, SMK St. Mary, SMK St. Teresa, SMK St. Thomas, SMK Tun Abang Haji Openg & SMK Tunku Abdul Rahman.
Laluan Bas
Tujuan
  • Meningkatkan prestasi Sekolah Rendah dan Menengah terpilih di luar bandar.
  • Merapatkan jurang pencapaian sekolah bandar dan luar bandar.
Komponen Program
  • Akademik; keutamaan kepada matapelajaran Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia, Matematik, Sains dan Sejarah
  • Bukan akademik: Motivasi, kokurikulum dan kepemimpinan
  • Penglibatan para ibu bapa
  • Kesedaran komuniti
  • Sebagai program sokongan melalui kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri
Tujuan
  • Menggalakkan pelajar membina tabiat membaca secara berstruktur dalam pelbagai disiplin ilmu khususnya dalam bidang Sains, Matematik dan Bahasa Inggeris.
Komponen Program
  • Menyumbang bahan-bahan bacaan untuk diedarkan ke Sekolah Rendah dan Menengah yang terpilih di Sarawak dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak.
Tujuan
  • Insentif kepada pelajar yang telah mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan awam.
  • Menggalakkan pelajar berusaha dengan gigih untuk mencapai kecemerlangan akademik.
  • Sekolah Bandar: SPM=A dalam semua matapelajaran; STPM=4A atau CGPA 4.0
  • Sekolah Luar Bandar : SPM=minima 7A dan B dalam semua matapelajaran lain: STPM=CGPA 3.5 ke atas
  • Pelajar tidak perlu memohon. Senarai akhir penerima dilakukan dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak.
Bantuan
  • Hadiah dalam bentuk Sijil Simpanan Premium BSN dengan amaun seperti berikut:
    • SPM : RM500.00
    • STPM : RM700.00
Tujuan
  • Pemberian Hadiah penghargaan kepada sekolah, kepimpinanya, guru, pelajar serta pegawai perkhidmatan pendidikan yang telah menunjukkan prestasi luar biasa menyumbang kepada kecemerlangan pendidikan di negeri ini.
  • Menggalakkan kecemerlangan serta persaingan sihat di kalangan sekolah, pelajar dan staf perkhidmatan pendidikan
  • Sekolah mengemukakan pencalonan kepada Jabatan Pendidikan negeri
  • Penerima anugerah tidak layak untuk pencalonan sekurang-kurangnya dalam tempoh 3 tahun berikutnya.
  • Terbuka kepada semua sekolah kerajaan dan bantuan kerajaan.
Tujuan
  • Membantu Jabatan Pendidikan melaksanakan program-program khas yang dianggap kritikal tetapi tiada peruntukan dalam bajet tahunan mereka
Program
  • Jabatan Pendidikan Negeri mengenalpasti program-program kritikal mereka berdasarkan bajet yang telah diluluskan