PINJAMAN PENDIDIKAN

SKIM BIASISWA PINJAMAN PELAJARAN DALAM NEGARA

Tujuan

Biasiswa Pinjaman kepada pelajar yang mengikuti pengajian di Insititusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta di Malaysia.

Syarat

• Permohonan dibuka sepanjang tahun dengan mengisi borang permohonan YS/1/2000 atau melalui portal.
  • Pelajar diminta memohon pinjman PTPTN terlebih dahulu dan Yayasan Sarawak sedia mempertimbangkan permohonan sekiranya ditolak oleh PTPTN.
  • Kelulusan tertakluk kepada latar belakang sosio ekonomi dan peruntukan semasa.

SKIM PINJAMAN PELAJARAN LUAR NEGARA

Tujuan

Pinjaman kepada pelajar yang melanjutkan pengajian ke luar negara bagi membiayai sebahagian kos pengajian.

Syarat

• Permohonan dibuka sepanjang tahun dengan mengisi borang permohonan YS/3 (Pindaan 1989) atau melalui portal.
  • Pinjaman bercagaran (hartanah).
  • Kadar pinjaman yang diberikan kepada pelajar tertakluk kepada keputusan Jawatankuasa Pendidikan Yayasan Sarawak.

SKIM PINJAMAN TABUNG PUSINGAN

Tujuan

Bantuan kewangan segera kepada pelajar yang berjaya melanjutkan pengajian ke Institusi Pengajian Tinggi di dalam negara sebelum mendapat penajaan. Pinjaman ini MESTI dibayar balik setelah menerima biasiswa/pinjaman daripada badan penaja lain.

Syarat

• Terbuka kepada pelajar di peringkat Sijil, Diploma dan Ijazah Sarjana Muda.
  • Mendapat tawaran di Institusi Pengajian Tinggi Awam tempatan sahaja.
  • Kelulusan tertakluk kepada peruntukan semasa.
  • Mengisi dengan lengkap borang permohonan YS/18/1996 atau memohon melalui portal.

Bantuan

• Anggaran maksima pinjaman RM1,500.00 seorang berdasarkan peringkat pengajian dan lokasi Institusi Pengajian Tinggi.
  • Pembayaran dibuat secara tunai, sekali sahaja.
  • Pelajar dikehendaki membayar balik sebaik sahaja mendapat penajaan.

SKIM PINJAMAN KOMPUTER

Tujuan

Membantu pelajar yang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi Awam (termasuk Politeknik) di Malaysia bagi pembelian komputer.

Syarat

• Pelajar tajaan Yayasan Sarawak di bawah Skim Biasiswa Pinjaman Pelajaran Dalam Negara di Institusi Pengajian Tinggi.
  • Tertakluk kepada peruntukan semasa.
  • Mengisi dengan lengkap borang permohonan YS/19/2001 atau memohon melalui portal.

Bantuan

• Pinjaman maksima berjumlah RM1,500.00 sahaja.

SKIM BIASISWA PINJAMAN LATIHAN TEKNIKAL

Tujuan

Memberi peluang kepada lepasan sekolah/belia yang berminat untuk mengikuti Latihan Teknikal di Institusi Kemahiran di Malaysia bagi mendapatkan Sijil Kemahiran serta menyediakan peluang kedua kepada pelajar yang tidak berjaya mengikuti pendidikan secara formal agar dapat memperlengkapkan diri dengan pengetahuan dalam bidang kemahiran.

Syarat

• Berminat untuk mengikuti kursus kemahiran serta dapat menguasai kemahiran asas akademik iaitu membaca, menulis dan mengira (3M).
  • Lepasan PMR/SPM/STPM yang tidak berpeluang melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi yang formal di Malaysia.
  • Berusia antara 16 tahun hingga 25 tahun sahaja dan mengikuti latihan kemahiran secara sepenuh masa sahaja
  • Mengisi dengan lengkap borang permohonan YS/PT.155/Pindaan 4

Bantuan

• Yuran latihan/kursus dan elaun sara hidup sepanjang tempoh pengajian.

SKIM BANTUAN AWAL

Tujuan

Membantu menyediakan keperluan kewangan kepada para pelatih yang tidak mampu dan telah mendapat tawaran di Institut Latihan Kemahiran.

Bantuan

• Membiayai yuran pendaftaran dan kos pengangkutan dari tempat asal ke Institut Latihan Kemahiran di Malaysia.